RC de Ruimte home
over RC de Ruimte
nieuws van RC de Ruimte
RC de Ruimte exposities
Kunstenaars
multimedia avonden
lezingen
RC de Ruimte weblog
RC de Ruimte movies
nieuwsbrief
subsidiegevers / sponsors
links
contact

RC de Ruimte weblog
 


RC de Ruimte organiseert lezingen over moderne kunst. Bij elke tentoonstelling vragen we één of meer van de exposerende kunstenaars vragen om een lezing te geven. Daarnaast nodigen we ook af en toe en kunsthistoricus uit om een lezing te geven.
Indien u interesse heeft om een lezing te geven kunt u contact met ons opnemen.

Gary Woodly, Franchise- datum:
Goudzoeken, rc de ruimte- datum:
Jan Maarten Voskuil, rc de ruimte- datum:
Lezing 1, Landschap, rc de ruimte- datum:
Marjolein Schaap, Lezing Interventie- deel 1, rc de ruimte- datum:
Marjolein Schaap, Lezing Interventie- deel 1, rc de ruimte- datum:
Linda Nieuwstad, rc de ruimte- datum: mei 2007
Under the surface een lezing met discussie door Jan Maarten Voskuil- datum: 26 april 2008
Jan Maarten Voskuil is de curator van de gelijknamige tentoonstelling. Alle kunstenaars, die mee doen aan deze expositie, zullen aanwezig zijn op deze avond om hun standpunt t.o.v. abstractie toe te lichten en ter discussie te stellen.
Abstraction door Gary Woodley- datum: 30 mei 2007
Gary Woodley vertelt over zijn werk, gemaakt voor het project Franchise in Beverwijk en Ijmuiden. Kijk voor meer info over dit project op www.projectfranchise.nl Bekijk hieronder het filmpje met conceptuele uitleg ovover zijn bijdrage aan dit project.
Multi media avond- datum: 29 mei 2008
Curator: Christina Della Giustina heeft voor deze avond de volgende kunstenaars uitgenodigd: Eva Bullens, Jolijn Wolf, Gijs Worst en het TikTak Collective. We gaan deze avond eerst het RC Meal eten en vervolgens, naar het opgestelde werk kijken. Daarna weer verzamelen. Chrstina zal per kunstenaar een samenvatting geven, wat ze gezien heeft aan het werk en vervolgens gaan we daar over in discussie met de kunstenaars.
Kunstinterventies- datum: 3 juni en 16 september 2007
Twee lezingen, samengesteld en gepresenteerd door Marjolein Schaap, kunsttheoreticus, kunstcriticus, project curator en art researcher. Zij doet, dankzij een bemiddelaarssubsidie van het Fonds BKVB, onder meer ook onderzoek naar de kunstinterventie. Haar eerste lezing op ZONDAG 3 JUNI staat in het teken van de kunstinterventie in het publiek domein. Deze lezing loopt - in grote lijnen - van de Situationisten, de toenmalige en huidige psycho-geografica, Wim T. Schippers en Stanley Brouwn tot de actuele kunstinterventies van onder meer Jeroen Jongeneel, Marc Bijl, Yvonne Dröge Wendel, Christian Hasucha (DE) en Valerie Tevere (USA).
Tekenen als- datum: 20 februari 2008
Tekenen als oneindig proces. Allie houdt een inleiding over het proces van composterende tekenbladen en beschrijft gedetailleerd zijn werkmethode. Enkele honderden tekenbladen zullen op stapels op tafels liggen en hij laat zijn werkwijze zien en geeft ook praktische tips. De afsluiting is een gesprek naar aanleiding van eventuele vragen onder de noemer "wat verder ter tafel komt." Rob Perée zei over zijn werk "Omdat de vellen papier op elkaar liggen, bevlekken ze elkaar. Sterker nog, door het gewicht worden ze haast onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het proces is vergelijkbaar met composteren. Natuurlijke krachten zorgen voor een natuurlijke beïnvloeding. Werken aan een kunstwerk houdt nu in, dat de kunstenaar een stapel kiest en daar doorheen gaat. Hij neemt er vellen vanaf en legt ze ernaast. Hij stopt als hij op een vel stuit dat ‘bewerking’ behoeft. Waarom juist dat vel en waarom juist op dat moment, dat blijft in het ongewisse. Intuïtie? Knagende onvrede? Een nieuw, op een natuurlijke wijze toegevoegd beeldelement? Een onbedwingbare drang? Het kan een bestaande tekening zijn, het kan een nieuw vel zijn of het kan de achterkant van een tekening zijn."
Zoektocht naar het goud2- datum: 30 januari, 13 februari en 27 februari 2008
13 februari: Lezing/discussieavond 1: het Engagement in de kunst moderator: Rob Perrée Het engagement met dringende kwesties van onze tijd. Zoals de groeiende angstcultuur die voortkomt uit diverse reële of denkbeeldige bedreigingen. Wat doen kunstenaars met de dreiging van oorlog of terroristische aanslagen? Hoe brengen ze vluchtelingen in beeld of gaan ze de strijd aan met de war of the media? Is de smeltende ijskap al een onderwerp? Hoe leveren hedendaagse kunstenaars een bijdrage aan een nieuwe verbeelding van de wereld? Michael Tedja, Eveline Visser, Juul Hondius en Jerome Symons zijn uitgenodigd om aan de hand van beeldmateriaal te vertellen over hun werk. Ook zullen er twee video's vertoond worden van Khaled Ramadan en Sooreh Hera. 27 februari: Lezing/discussieavond 2: Verwantschappen Kunstwerken groeien in een wirwar van verwantschappen totdat ze zich daaruit losmaken en, als het zover is, een zelfstandige vorm aannemen. Zo plant kunst zich voort. (Rudi Fuchs) Een 5-tal kunstenaars zullen aan de ontwikkeling van hun werk laten zien aan wie ze schatplichtig zijn. Welke kunstenaars of werk (ook uit de wereld van muziek, literatuur en wetenschap) diende als inspiratie voor hun eigen werk? We zijn bezig hiervoor de volgende kunstenaars uit te nodigen: Voebe de Gruyter, Semna van Ooy, Fendry Ekel, Bik en van der Pol, Fiona Tan en Arnoud Holleman. 13 en 27 februari: 17:30 uur zaal open 18:00 uur RC meal 19:00 uur lezing en discussie
Linda Nieuwstad- datum: 23 mei 2007
Paulien Oltheten- datum: 4 april 2007
Marinus Kooiman- datum: 29 maart 2007