RC de Ruimte home
over RC de Ruimte
nieuws van RC de Ruimte
RC de Ruimte exposities
Kunstenaars
multimedia avonden
lezingen
RC de Ruimte weblog
RC de Ruimte movies
nieuwsbrief
subsidiegevers / sponsors
links
contact

RC de Ruimte weblog
 

Wie word de nieuwe stadsfotograaf? - datum: 1 mei 2011
Wie wordt nieuwe stadsfotograaf? Velsens tweede stadsfotograaf wordt op zondag 15 mei benoemd om 18:00 uur door burgemeester Franc Weerwind. Vanaf 19 mei wordt in kunstenaarsinitiatief RC De Ruimte aan de IJmuidense J.P. Coenstraat ook een tentoonstelling gehouden waar foto’s van Velsen zijn te zien. U wordt van harte uitgenodigd om foto’s in te leveren op maandag 9 mei van 17:00-20:00 uur en dinsdag10 mei 14:00-17:00 uur. Iedereen mag daarvoor foto’s insturen. Voor de eerste ronden hebben de deelnemers de opdracht gekregen om 3 foto’s digitaal in te zenden met als onderwerpen: portret, landschap en een vrij werk. Wij hebben ook dit jaar weer veel inzendingen gekregen van goede kwaliteit. Noortje Dalhuijsen, Fred Hopman, Andre Verhage, Nando van Roon, Bram Verhagen, Kees Sikkes, Marjon Bleeker, Ton Heijnen, Karin Doorn, Bert Dikker, Marcel Mulder, Mireille Alberda, Priscilla Kallo en Petra Schuster. Door naar de tweede ronde zijn: André Verhage, Bert Dikker, Fred Hopman, Karin Doorn, Nando van Roon,Petra Schuster en Ton Heijnen en Mireille Alberda.
Call for proposals - datum: 27-7-2010
Dear artist or artist initiative, PLease look at our funny video and get insprired. http://www.youtube.com/watch?v=3pyssaTrQRA Please send us your contribution for the new world. R.C. de Ruimte is a leading artist initiative in the cosmopolitan region of Amsterdam (The Netherlands) and we would like to ask you to participate in our newest exhibition: 'De Piramide van IJmuiden'. The theme for this exhibition is the question: "What is the new world?" We are searching for the ideas about the future and how the future will look like. What is your idea about the NEW world? Please sent us a video with your intervention about the question "What is your idea about the new world?". We will show your video at the exhibition in a video installation. We also publish the video at our website www.yourideaaboutthisfuture.nl witch will be launched later this month. The maximum file size of the video is 22 MB and it need to be a AVI, WMV, MOV, MPG, MP4, or MPEG. Please send your video and your name and the title of the work to de.piramide.van.ijmuiden@gmail.com before the 1st of September 2010. If you have any questions, please send us a e-mail or contact us by phone number: (+31) 0255-527435 Kind regards, Lieke Wagemaker
Binnenzee - datum: juli 2010
Zes kunstenaars duiken een maand lang in de ‘binnenzee’ van IJmuiden, elk op eigen wijze: Wat verraadt het interieur van een strandhuisje? Welk drama zit er achter de ogenschijnlijk vrolijke badgasten? Welk verhaal vertellen de knopen in een touw? Hoe verbergen de duinen de bunkers uit de oorlog? Bestaan er nog echte zeemansvrouwen? En waarvan dromen IJmuidense meisjes van 13? In deze werkperiode bereiden de kunstenaars zich voor op een expositie in RC de Ruimte. Werkperiode: 6 juli t/m 6 augustus 2010. Expositie 7 t/m 28 augustus 2010. Opening: 7 augustus 16.00 uur. Finissage: 28 augustus 16.00 uur. Curator: Emily Kocken. Kunstenaars: Brigitte Mulders (schilderijen en geluid), Josien Vogelaar (fotocollage en animatie), Bert Jacobs (schilderijen), Emily Kocken (beeldverhaal), Saskia de Brauw (textiel installatie), Jet Nijkamp (houtskooltekeningen).
INwezen - datum: 20 april 2010
Martin Brandsma werkt met licht, in de vorm van projectie, en schaduw. Zijn installaties zijn 1 bewegend beeld waar de bezoeker als mens soms onderdeel van dit beeld wordt. De sfeer is ijl en van een wereld achter de fysieke wereld. Roos de Waal zoekt de tegenstelling, die volgens haar elke situatie eigen is. Haar tekeningen van kinderen herbergen de onschuld en het duivelse van de mens tegelijkertijd. Het is alsof een sluier wordt opgelicht zodat we een zicht krijgen op de ziel van een kind. Jeannette Eisses tekent gezichten met de intentie de beweging van de ziel stil te leggen in de weergave op papier. Zij geeft deze tekeningen een tastbare vorm door cohesie met hout of porselein, dat samen een natuurlijk proces aangaat, het eerste door vochtverlies en het tweede door vuur.
Lichtvoetige Vervreemding - datum: 10 april 2010
Suus Scheller, beeldend kunstenaar en met een achtergrond van kunstgeschiedenis, zal een tentoonstelling inrichten met als titel “Lichtvoetige vervreemding”, waar acht hedendaagse kunstenaars, jong of ervaren aan deelnemen. De gedachte erachter is, dat kunstenaars ons vaak op het verkeerde been zetten in hun uitbeelding van de wereld. Dit kan leiden tot een gevoel van vervreemding. Soms is het griezelig en beklemmend, soms lichtvoetig en bevrijdend. Uit deze laatste categorie zijn kunstenaars en kunstwerken gekozen voor de tentoonstelling. In een havenstad als IJmuiden, waar zoveel vruchtbare ontmoetingen plaatsvinden tussen geboren Nederlanders en buitenlanders, en liggend in de invloedsfeer van Amsterdam, is het passend om een tentoonstelling te organiseren van kunstenaars met een ruime blik om zich heen: Buitenlanders, die profiteren van het kunstklimaat van Nederland, in het bizonder van Amsterdam, en Nederlanders, die geïnspireerd werden door een reis naar het buitenland. Zo zijn er jonge, opvallende kunstenaars, zoals Papa Adama uit Burkina Faso en Giorgos Gripeos uit de havenstad Piraeus in Griekenland en Brígida Mendez uit Portugal, die hun eigen lichtvoetige, soms poëtische blik tonen op de wereld, met wonderlijke dierfiguren, verwarrende installaties en poetische veranderingen. Dan is er Doina Kraal, Nederlandse, die haar vleugels al heeft uitgeslagen naar het buitenland met installaties in Johannesburg, Zuid-Afrika en op een belangrijke internationale groepstentoonstelling in New York, Manhattan. Deze vier kunstenaars waren opgeleid op de Rietveld academie en/of de Rijksakademie in Amsterdam. Daarnaast zijn er meer ervaren kunstenaars, zoals Mirjam Janse voor wie WestAfrika een inspiratiebron was en Suus Scheller, die een belangrijke doorbraak had in haar kunst dankzij een beurs naar New York voor de Art Students´League met Larry Poons,Dan is er Godelief Smulders met haar lachproject bij de geboorte van de nieuwe eeuw in 2000, waarbij ze een band legde van lachende mensen, overal vandaan, die beurtelings met hun geregistreerde lach een schakel waren in een keten om de aardbol. Verder Rix Wierenga, die vanuit Groningen ons haar eigenzinnige wereldbeeld laat zien.
- datum:
expositie januari 2010 - datum: 9 januari 2010
Curatoren Hannie en Ben Loerakker stellen: Kenmerkend voor de kunstenaars die wij voor deze tentoonstelling hebben uitgenodigd, is de vitaliteit die hun werk uitstraalt. Onbekommerd en met verve zetten zij zich in voor hun vak. Hun plezier van het maken, is voor ons een belangrijk motief geweest bij de keuze van de werken. De kunstenaars zijn zich bewust van de traditie van de beeldende kunst en ze gebruiken de verworvenheden uit het verleden met een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Beelden uit stripboeken en uit de media voegen zich naadloos in hun benadering. Hoewel de conceptuele kant niet in de eerste plaats de aandacht opeist, is deze zeker niet afwezig. Opvallend is dat drie schilders onder hen, Marjolijn de Wit, Helen Verhoeven en het duo Alex Jacobs & Ellemieke Schoenmaker, de schilderkunst uit de begrenzing van het platte vlak willen bevrijden. Marjolijn de Wit experimenteert met een driedimensionale constructie van lijnen die uit het schilderij lijkt te groeien. Jacobs en Schoenmaker maken een installatie “Ruined ideals, Mixed emotions” als een schilderij in de ruimte. De derde kunstenaar, Helen Verhoeven, maakt sculpturen die we als aanvulling op, of tegenhanger van, haar doeken kunnen beschouwen. In haar werk vinden we referenties aan Jeroen Bosch, Goya en De Chirico. Zoals deze drie kunstenaars onmiskenbaar schilder zijn, zo blijft Caroline Coolen beeldhouwer, ook al kun je haar beeld als een driedimensionaal schilderij opvatten. Kleur en vorm lijken bij haar al doende te ontstaan. Koen Doodeman, pas dit jaar afgestudeerd, geeft het stilleven een eigentijdse draai. Door prozaïsche voorwerpen zoals een magnetronoven, een broodrooster of een pot Nutella met vaart en grote gebaren op het doek te zetten, tilt hij ze uit hun alledaagsheid. Ook Hans van Bentem heeft een speciale band met de traditie. Zijn beelden worden gebakken en geglazuurd in Jingdezhen, waar hij gebruik maakt van de Chinese kennis van porselein. Een traditie die we al kennen uit de tijd van de VOC, toen hun schepen het porselein uit China naar Nederland brachten. Zijn op ”low culture” en stripfiguren gebaseerde beelden worden hier volgens aloud vakmanschap geproduceerd. Sebastiaan Verhees, die evenals Alex Jacobs en Helen Verhoeven de Koninklijke prijs voor de Vrije Schilderkunst 2008 won, heeft een archief van krantenknipsels waaruit hij de onderwerpen voor zijn tekeningen en schilderijen kiest. In RCdeRuimte laat hij een serie verftekeningen in zwart-wit zien, die alle, al of niet herkenbaar, te maken hebben met de actualiteit. De kunstwerken spreken voor zich en leveren een sprankelende tentoonstelling op. Onder de onbekommerde werkwijze schuilt een gelaagdheid, die maakt dat de werken boeiend en intrigerend zijn. Hun humor en geloof in de beeldende kunst maken het bezoek aan deze tentoonstelling ons inziens, tot een bijzondere ervaring. Uiteindelijk is beeldende kunst een taal, een vorm van communicatie die, als het goed is, de beschouwer nieuwe energie geeft.
BURENDAG - datum: 15 september 2008
BURENDAG BIJ RC de RUIMTE op zaterdag 20 september RC de Ruimte doet op zaterdag 20 september mee aan de NATIONALE BURENDAG en houdt “Open Huis”. Buurtbewoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te maken met de organisatie, de activiteiten van RC de Ruimte en de andere buurtbewoners. Burendag is een initiatief van het Oranje Fonds en Douwe Egberts en vindt dit jaar voor de 3e keer plaats. Wij nodigen u van harte uit om zaterdag 20 september met RC de Ruimte en uw buren uit de omgeving kennis te komen maken om 16:00 uur. We hebben een giga grote chocolade taart voor u klaar staan en koffie en thee (gratis). Voor de kinderen is zijn er kleurplaten en gezichtverf om te schminken. Raadslid Gerard Vosse zal ook aanwezig zijn. U kunt ook de tekententoonstelling bezichtigen. We hopen op deze manier veel mensen te mogen verwelkomen in RC de Ruimte.
CULTUURWEEKEND MET DICHTERS - datum: 14 september 2008
DICHTERS DICHTEN GEDICHTEN in RC de RUIMTE CHOCOLATA –DEUGD EN ZONDE cultuurweekend Velsen 20-21 september Het hele weekend zijn er dichters te horen en te zien in Kunstenaarsinitiatief RC de Ruimte te IJmuiden. Zij organiseert in samenwerking met de schrijver/dichter Hans Dekkers een tweedaags poëziefestival “CHOCOLATA” tijdens en in het teken van het Cultuurweekend van Velsen. RC de Ruimte is een ontmoetingsplaats van verschillende disciplines) hedendaagse kunst, multi media activiteiten en nu ook dichters). Het festival begint zaterdagavond om 19:30 op 20 september, er zijn ook hapjes en drankjes. Zondagmiddag beginnen de dichtersoptredens om 14:00 uur en de hele middag door wordt er afternoon tea geserveerd. Er zullen dichters van een divers pluimage optreden: de meesten zijn landelijk bekende namen maar er treedt ook een enkele lokale bekendheid op. Hans Dekkers zal een gedicht voordragen dat speciaal voor de gemeente Velsen geschreven is. Het geheel zal een feestelijke en ongedwongen sfeer hebben. Er zullen optredens zijn van: Menno Wigman, Sasja Janssen, Erik Menkveld, Tsead Bruinja, René Huigen, Ben Zwaal, Co Woudsma, Edwin Fagel, Thomas Möhlmann, Henk van der Waal, Ans Bosch, Joris Brussel, Peter Drehmanns, Peter du Gardijn, Peter van Lier, Victor Schiferli en Hans Dekkers. Joop Stoop gaat op zaterdagavond zijn genetische gedichten op de muur schijnen.
Just Drawing - datum: 11 september 2008
Arno Kramer is de curator van deze tentoonstelling Op verzoek van RC de Ruimte stelde Arno Kramer een tekeningententoonstelling samen waaraan hij zelf ook met werk meedoet. De keuze voor deze groep jonge kunstenaars is gebaseerd op Kramers ervaringen met wat hij het autonome tekenen noemt op de Beeldhouwafdeling van de AKI, Akademie voor Beeldende Kunst in Enschede. Arno Kramer gaf er twintig jaar les en is daar twee jaar geleden mee gestopt. Al vele jaren is er op die Beeldhouwafdeling veel aandacht besteed aan tekenen en dat heeft er toe geleid dat er soms zelfs studenten met hoofdzakelijk tekeningen op hun eindexamenpresentatie zijn afgestudeerd. Na dat eindexamen hebben een aantal van deze kunstenaars juist het tekenen opgepakt om zich verder in te ontplooien. Enkelen van hen hebben dan ook al werk laten zien in galeries en kunstenaarsinitiatieven. Het ging Arno Kramer er niet om zomaar een groepje oud-studenten bij elkaar te brengen, maar het is de kwaliteit van het werk die de belangrijkste reden vormt om deze groep kunstenaars uit te nodigen en bij elkaar te brengen. Zij zien kans om binnen de mogelijkheden van de tekening een krachtig eigen gezicht te laten zien. Het relatief grote aantal deelnemers uit Duitsland heeft te maken met de aantrekkingskracht die de AKI in Enschede van oudsher heeft op Duitse studenten.
Quantumvis IV bezichtigen? Schroom niet om een afspraak te maken - datum: 17-7-08
U kunt bellen naar als er bij RC de Ruimte niet wordt opgenomen naar Willem Gorter 06-26044926. Hij doet met plezier de deuren voor u open. En heten u hartelijk welkom met een kopje koffie of thee.
Quantumvis IV persbericht - datum: 19-7-08
Dit jaar organiseert Kunstenaarsinitiatief RC de Ruimte voor de 4de achtereen volgende maal de Grote Zomertentoonstelling QUANTUM VÎS. Margreet Bouman zocht samen met collega kunstenaar Frans Boomsma een groot aantal kunstenaars uit op basis van hun persoonlijke voorkeuren. Om enkele kunstenaars te noemen: Olphaert den Otter, Esther Jiskoot, Frans Boomsma, Lydia Schouten, Maurice Braspenning en Pär Strömberg. Het uitgangspunt is ieder jaar om niet een groep kunstenaars met een bepaald opvatting bijeen te brengen, maar juist zoveel mogelijk invalshoeken en disciplines zichtbaar te maken. Van abstract tot figuratief, van 2D tot 3D installaties, van foto’s via video‘s naar geluidswerken. Sommigen van hen exposeerden al eerder in de galerie, anderen werden voor het eerst uitgenodigd. Daarnaast bevat de tentoonstelling een mix van bekendere met minder bekende namen, van jongere met oudere kunstenaars. De verschillende expositieruimtes binnen RC de Ruimte geven de mogelijkheid een tentoonstelling in te richten die steeds wisselend van sfeer en samenhang is, maar die ook onverwachte combinaties van werk mogelijk maakt. De eerste drie tentoonstellingen op basis van dit concept, leverden verrassende exposities op. Ook dit jaar wordt weer gestreefd naar spannende confrontaties van allerlei denkbeelden en interpretaties. De kunstenaars aan het woord: Olphaert den Otter: “Na de opening in Boijmans heb ik me een slag in de rondte geschilderd om een werk voor de ArtAmsterdam klaar te krijgen. Maar ik heb iets bedacht: ik zou graag een werk ter plekke maken. Met pastel, een trompe l'oeil. Ik zou graag een plekje in een hoek willen hebben. Ik denk nu aan de ruimte direct bij de ingang. Als je de voordeur binnenkomt en je kijkt naar links: de hoek tegen het plafond. Ik zou een hut willen tekenen die er alleen goed uitziet als je op de deurmat staat. Vanaf alle andere plekken is het dan een curieuze abstracte vlek. Ik zou er maar wat zin in hebben.” Lydia Schouten: In mijn meest recente werk zie ik mezelf als een machinist, die een horizontale structuur bedenkt, vergelijkbaar met de montage van een video, welke hij voortbeweegt door de tijd. Aan deze horizontale structuur worden heterogene of allegorische elementen toegevoegd, waardoor er een onbestendige opeenstapeling van beelden ontstaat die, met elkaar resoneren op de tijdslijn
Persbericht over de tentoonstelling: Never use a plate that has been fired up the devils asshole - datum: 7 mei 2008
PERSBERICHT TENTOONSTELLING: 'Never use a plate that has been fired up the devils asshole' Van 17 mei t/m 8 juni 2008 wordt in RC de Ruimte in IJmuiden, een tentoonstelling georganiseerd met werk van acht hedendaagse keramisten. De expositie is samengesteld door Gijs Assmann, Esther Jiskoot en Bastienne Kramer, die tevens zelf ook exposanten zijn. Met de expositie 'Never use a plate that has been fired up the devils asshole' toont RC de Ruimte drie posities in de beeldende kunst middels keramische sculpturen van Bastienne Kramer, Esther Jiskoot en Gijs Assmann. 'Never use a plate that has been fired up the devils asshole' heeft keramiek als uitgangspunt zonder dat dit het thema van de getoonde werken bepaalt. Onder invloed van de toenemende belangstelling voor ambacht, Dutch Design en de enorme hoeveelheid keramische onderzoeksinstellingen, industrie en productiebedrijven heeft keramiek vooral in Nederland een bijzondere positie verworven. Voor een groeiend aantal kunstenaars biedt keramiek daardoor mogelijkheden, niet zozeer als discipline, maar vooral als materiaal en methode. Doordat het maakproces bij het werken met keramiek het concept nadrukkelijk stuurt geeft dit materiaal bij uitstek mogelijkheden om een puur conceptuele benadering te overstijgen. Het maken zelf, het tijdrovende productieproces, het zich moeten verhouden tot ambacht, traditie en techniek zorgt voor een werkwijze waar het maken een inhoudelijk onderdeel het ontstaan van een kunstwerk is: De uitvoering beïnvloedt en bepaalt de betekenis van een werk. Zo is keramiek niet zozeer een materiaal van deze tijd, als wel een materiaal voor deze tijd. Op die manier weerspiegelt keramiek een beschouwend karakter van alles wat in de 21ste eeuw naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen: handwerk, anti-modernisme, ambacht en rijpheid, kortom 'slow sculpture'. Bastienne Kramer, Esther Jiskoot en Gijs Assmann maken elk op een andere manier nadrukkelijk gebruik van deze specifieke kenmerken van dit materiaal. Kenmerkend voor deze 3 kunstenaars is bovendien het feit dat zij in hun werk getuigen van een uiterst humanistisch wereldbeeld. Hoewel zij zich alle drie expliciet verhouden met de kunstgeschiedenis zijn de beelden van deze kunstenaars eerst en vooral een poging zich rekenschap te geven van hun menszijn. Zij verschillen evenwel in de houding waarmee zij verantwoording afleggen van dit bewustzijn. In haar werk bevraagt en onderzoekt Bastienne Kramer de relatie tot de ander. Engangement en individuele verantwoordelijkheid, zowel privé als maatschappelijk, staan hierbij centraal. Kramers verlangen naar betrokkenheid maakt zij hanteerbaar door onderwerpen als gender en politiek te verbeelden met motieven uit folklore, volkskunst en populaire beeldcultuur. Door het gebruik van materialen als porselein, rubber maskers en gevonden voorwerpen ontstaat afstand tot de bronnen. Kramer weet zo op humoristische wijze grote maatschappelijk vragen en thema's persoonlijk en invoelbaar te maken. Kleurrijk, amorf en bovenal zeer sensuele zinlijk lijkt het werk van Esther Jiskoot menselijkheid te tonen in een dierlijke lichamelijkheid. Zonder de menselijke anatomie te gebruiken lijkt Jiskoot de mens in zijn naakste verschijning gestalte te geven: dierlijk en barbaars en ontdaan van de schone schijn. In combinatie met het gebruik van glas en kralen krijgt deze thematiek in Jiskoots werk een wrange slap-stick-achtige lachwekkendheid. Het werk van Gijs Assmann is nadrukkelijk verhalend en figuratief. Zijn werk kenmerkt zich door expliciete verwijzingen naar pornografie, strips en Middeleeuwse sculptuur. Centraal in zijn werk staat de weergave van het menselijk tekort en de morbide kant van het leven. De ambiguïteit tussen de dramatische onderwerpen en de luchtige manier waarmee ze gemaakt zijn leidt tot een spanning die opgevat kan worden als een bespotting van het zwartgallige. Assmann's werk getuigt zo van de melancholie en de hulpeloosheid die ontstaat door de spanning tussen het ware geluk en onvermijdelijk falen. Bastienne Kramer vroeg Hester Oerlemans om met haar deel te nemen aan deze tentoonstelling. Esther Jiskoot vroeg Chris Baaten, Hieke Luik en Helen Frik om met haar deel te nemen aan deze tentoonstelling. Gijs Assmann vroeg Ulrike Rehm om met hem deel te nemen aan deze tentoonstelling. Het werk van Hester Oerlemans bestaat uit directe interventies in het dagelijks leven. Deze interventies hebben een licht ontwrichtend karakter. Deze lichtheid zit niet zozeer in de maat als wel in de toon van het werk: Hester Oerlemans verstaat het vermogen om maatschappelijke betrokkenheid met humor en lichtvoetigheid te combineren. Op deze manier preekt zij geen waarheid, maar bevraagt zij de gebruikelijke orde middels verstoring. Die verstoring kan ook de verschijningsvorm van een functioneel object hebben. Verstoring, bevraging en mogelijk antwoord zijn 1 geworden. Een geluidswal tegen overlast van verkeer is zo een parking met uitzicht over het landschap. Beelden vermomd als verkeersborden tonen geen gebod maar geven vriendelijke groeten aan voorbijgangers. En ballonnen, symbool van illusie bij uitstek, nemen de vorm aan van dagelijkse gebruiksvoorwerpen voordat ze uiteenspatten: Homo Bulla, het is niet wat het lijkt . Het werk van Chris Baaten wordt bevolkt door geesten in monnikspijen, woeste totems en figuren die zo lijken te zijn weggewandel uit Middeleeuwse kapitelen. Het werk oogt rauw, niet zozeer door de afwerking, maar meer omdat het ons confronteert met aspecten van ons menszijn die wij liever verborgen houden als angsten, driften en onhebbelijkheden. Chris Baaten toont ons de werkelijkheid achter het masker kaal en naakt. Zijn beelden ogen alsof hij ze net uit de modder onttrokken heeft, of uit het smeedvuur ontworsteld, en nu helder zichtbaar in het daglicht gezet. Dit karakter maakt dat de beelden ervaarbaar zijn en niet als gedachte leesbaar. Het verlangen deze staat van menszijn te willen ervaren en tonen vereist een zekere mate van gevoeligheid. Hoewel schijnbaar in tegenstelling met het ruwe karakter van de beelden zit in deze sensibiliteit de werkelijke intimiteit en betekenis van het werk. Het werk van Hieke Luik voelt ijl en dampig ook al is het gemaakt van brons of porselein. Soms is er de associatie met stronken of takken, koraal, een boomkruin, dan weer verweerde beenderen of juist stromend water. Dat is de totale metamorphose van materiaal tot ervaring. In hun soms noestige bonkigheid zijn de beelden altijd tactiel en lijken ze de natuur te willen imiteren. Niet zozeer om er een kopie van te maken, maar meer als uitdrukking van de natuur als gevoelsuitdrukking . Ook de namen van de werken, die verwijzen naar jaargetijden maar ook naar basale beeldhouwkundige principes als staan, liggen, zwaarte of lokatie van het beeld, duiden geen formeel princiepe maar een sentiment: 'La forêt est un état d'âme'. Helen Frik verhoudt zich in haar werk tot existentiële vragen. Hoe kan een vrouw zich tot een man verhouden, waar is God en het Paradijs en biedt schoonheid werkelijk troost? Door het gebruik van collage-techniek, de directheid van werken, het soms schijnbaar onaffe karakter ogen haar tekeningen en beelden als een vondst. Dat karakter geeft het werk lucht en maakt de kijker deelgenoot aan het avontuur van het maakproces, zowel technisch als conceptueel. Door haar onderwerpen bovendien te combineren met humor maakt zij de zwaarte van de gekozen onderwerpen dragelijk en toont zij er een manier van omgang mee. Optioneel, zonder waarheden of stijlopvattingen te proclameren maar door vragen op te werpen en mogelijkheden te suggereren. Het werk van Ulrike Rehm is gebaseerd op de grote orale verhaaltradities. Personages uit sprookjes, het lied van de Dodendans, sagen, volksverhalen en de mythen van Heileigenlevens brengt Ulrike in haar werk als archetypische karakters ten tonele. In de choreografie en middels het script en de omgeving waarin Ulrike hen plaatst, visualiseren zij verschillende essentiële aspecten van menszijn. Zo vertellen drilborende engelen, peinzende pestslachtoffers, worstelende bokken en schijtende duivels verhalen van hoop, liefde, herinnering, lotsbestemming, de onmogelijkheid het eigen leven in de hand te hebben en de noodzaak in het perspectief van de dood het leven te vieren. Hiermee krijgt Ulrike's werk het karakter van een model. Het houdt ons een spiegel voor door ons de mogelijke consequenties van ons handelen te tonen.
Actie i.v.m. kadernota cultuur brief van Kunstenaarsinitiatieven - datum: 30 maart 2008
Deze maand is de Provincie Noord-Holland van voornemens een aantal belangrijke beslissingen te nemen op het gebied van het cultuurbeleid van de komende vier jaar. Deze voornemens, zoals vastgelegd in de kadernota, hebben een aantal verstrekkende consequenties voor het culturele klimaat in de Provincie op het gebied van de beeldende kunst en vormgeving. De afgelopen drie jaar heeft de provincie middels een deelverordening een fijnmazig netwerk van beeldende kunst-instellingen én de opzet van een overkoepelend orgaan op dit gebied (het CBK) ondersteund. Alhoewel niet is gemeten op resultaten van deze subsidiëring is de provincie –zo blijkt uit de concept kadernota- van plan deze ondersteuning niet langer te continueren. Hiermee stopt de provincie feitelijk met het voeren van beleid op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. Wel zal de provincie de beeldende kunsten ondersteunen wanneer zij raken aan sommige andere gebieden, zoals ruimtelijke ordening (culturele planologie), recreatie en toerisme, en economie. Met dit schrijven willen wij, door terug te kijken naar de afgelopen periode én vooruit te kijken naar wat komen gaat, u wijzen op de gevolgen van deze ingrijpende beleidswijzigingen. Het netwerk van beeldende kunst-instellingen dat de afgelopen periode is ondersteund is geografisch goed gespreid, van de Haarlemmermeer tot Hoorn, van Purmerend tot IJmuiden, van Alkmaar tot Haarlem. Het is bijzonder divers van pluimage: het betreft kunstenaarsverenigingen, kleine musea, plekken waar kunstenaars langere tijd aan een presentatie kunnen werken (artists in residences), kunstenaarsinitiatieven en het voornoemde overkoepelende CBK. De afgelopen drie jaar brachten zij gezamenlijk honderden tentoonstellingen en andere manifestaties, waarbij een veelvoud hiervan aan kunstenaars betrokken was. Zoals ook beoordeeld door een door de provincie ingestelde professionele commissie zijn zij kwalitatief hoogwaardig. Naast goede en interessante tentoonstellingen, veroorzaken zij ontmoeting, discussie en debat. Hun betekenis is lokaal, regionaal, nationaal en soms zelfs internationaal. Deze instellingen vormen ook daadwerkelijk een netwerk: zij gaan incidentele of meer langdurige samenwerkingsverbanden met elkaar aan, vullen elkaar aan en verwijzen kunstenaars en publiek naar elkaar door. Het CBK neemt hierbij een meer centrale rol op zich, door continu instellingen, kunstenaars en organisatoren met elkaar te koppelen. Het netwerk draagt in belangrijke mate bij aan het cultureel ondernemerschap van kunstenaars, door hun zichtbaarheid te vergroten en in een aantal gevallen grotere projecten mogelijk te maken, die anders niet tot stand hadden kunnen worden gebracht. Niet in de laatste plaats hebben deze instellingen van beeldende kunst een publieke rol. Mede gezien hun geografische spreiding én hun onderlinge diversiteit bedienen zij een groot en divers regionaal en lokaal publiek, en daarnaast hebben zij op dit gebied ook een nationale en soms internationale functie. Het belang van een goed klimaat op het gebied van de beeldende kunst, en de bijdrage die deze instellingen hieraan leveren, is evident. Een goed, interessant en divers kunstklimaat in de provincie draagt bij aan de gehele samenleving, aan welzijn en ontwikkeling, aan de participatie van zowel publieksgroepen als kunstenaars en critici en ook aan welvaart en economie. De in de kadernota voorgenomen beleidswijziging brengt het voorbestaan van een groot aantal van deze instellingen in gevaar. Hiermee zal ook het gehele netwerk, en daarmee een groot gedeelte van het klimaat op dit gebied, inkrimpen en versplinterd raken. Mede gezien het feit dat de provincie zelf de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de opbouw van dit netwerk, kan men bovendien spreken van kapitaalvernietiging. Bovendien dreigen kunstenaars door deze beleidswijziging hun podia te verliezen. Tenslotte willen wij stellen dat wij een thematische inzet van (beeldende) kunst en cultuur op andere beleidsterreinen in principe toejuichen. Wel willen wij hierbij aantekenen dat met een uitgeklede sector beeldende kunst het ons inziens bijzonder moeilijk zal worden de ambities van de provincie op dit gebied te verwezenlijken. Kort gezegd: zonder sector(beleid) is er geen basis voor thematisch beleid. Het verdwijnen van kunstenaarsinitiatieven en podia in de regio’s Gooi, West- Friesland e.d. heeft direct tot gevolg, dat scholen en educatieve instellingen buiten de grote steden veel moeilijker met kunst en kunstenaars in aanraking kunnen komen. Daardoor gaat de kwaliteit van het beeldend kunst onderwijs achteruit. Terwijl kwalitatief hoog kunstonderwijs één van de doelstellingen is van het nieuwe beleid. Alhoewel wij ons ervan bewust zijn dat de voorgenomen beleidswijziging mede zijn ingegeven door een aantal veranderingen in het beleid van OC&W richting de Provincie, willen wij u met deze brief oproepen deze beleidswijziging –en de consequenties ervan- te heroverwegen. Wij hopen u hiertoe duidelijke en overtuigende argumenten te hebben aangedragen. Indien u hierover vragen hebt of toevoegingen wenst, houden wij ons uiteraard voor gesprek beschikbaar. Met vriendelijke groet, Lieke Wagemaker (dagelijks bestuur, RC de Ruimte) Martijn Lucas Smit (directeur, Nieuwe Vide) Joop Stoop, RC de Ruimte, IJmuiden Marianne van Gils, KCB, Bergen Piet Knook, Museum Waterland, Purmerend Aart van der Kuijl, Vishal, Haarlem Ellie van de Bomen, CBKNH, Haarlem Sophie Hoorens en Egbert Ottens, KVH&O De Boterhal, Hoorn Joep Neefjes, NHKVO5, Hoorn Kees, Unit1 nomadisch kunstcentrum, Alkmaar Sonja Besselink, Stichting Kunst op Kamers, Haarlem Dorine van Delft, Kunstfort Vijfhuizen, Vijfhuizen Jan van der Woud, Twee Wezen, Enkhuizen Marian Heemskerk, Kunsteyssen, Alkmaar Cc: Gedeputeerde Staten Noord Holland Commissie Cultuur Noord Holland Statenleden Noord Holland Wethouders van cultuur in de bovengenoemde plaatsen
Actie i.v.m. concept cultuurnota brief van Peter de Rooden - datum: 30 maart 2008
Pleidooi voor continuering van een actief beeldend kunstbeleid in Noord-Holland 2009-2012 Ondergetekenden verzoeken: 1 Beleid ter ondersteuning van de infrastructuur beeldende kunst en vormgeving in Noord-Holland te continueren in de regio’s die vallen buiten de vier grote steden die vanaf 2008 rechtstreeks ondersteund worden door het rijk. 2 Vermindering van budget voor beeldende kunst en vormgeving ten gevolge van de terugtrekking Geldstroom BKV van het ministerie van O C & W te compenseren vanuit provinciale middelen gereserveerd voor culturele planologie. 3 Projecten op gebied van culturele planologie te realiseren door het instellen van een provinciale percentageregeling. Het Rijk wijzigt de Geldstroom BKV met ingang van 2009. Kort gezegd komt het erop neer, dat de Provincie niet langer zelf kan beschikken over rijksmiddelen voor beeldende kunst en vormgeving. Mede ingegeven door de bezuinigingsopgave die het college zichzelf heeft opgelegd dreigt de portefeuillehouder cultuur, gedeputeerde Sascha Baggerman, te stoppen met het voeren van een eigen actief provinciaal beleid op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. Alleen in culturele planologie –maar de vraag is, in hoeverre dat beleidsinstrument doelen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving dient, waarover hieronder meer - wil zij ook na 2008 blijven investeren. Daarmee dreigt kapitaalvernietiging in Noord-Holland, omdat zowel ‘het veld’ als het in 2005 gestarte CBK Noord-Holland niet langer op de broodnodige steun van de Provincie Noord-Holland zullen kunnen rekenen. De vraag die opdoemt is, of er met ingang van 2009 in Noord-Holland op het gebied van beeldende kunst en vormgeving nog wel valt te genieten en mee kan worden gedaan. Dit stuk formuleert een voorstel, waarmee een krachtig en vitaal beeldend kunstklimaat in Noord-Holland wordt ondersteund terwijl tevens bezuinigd wordt. Huidige situatie bkv-beleid in Noord-Holland (cultuurplanperiode 2005-2008) In de lopende cultuurplanperiode kan de Provincie Noord-Holland op een jaarlijkse bijdrage van € 978.545,- uit de Geldstroom BKV van het Rijk beschikken voor financiering van beleid op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. De Provincie investeert ook eigen middelen (€ 616.200,-), waarmee het totale provinciale budget voor beeldende kunst en vormgeving op jaarbasis € 1.594.745,- bedraagt. Met dit budget worden activiteiten ondersteund die versterking van de sector beogen en activiteiten op het gebied van culturele planologie. De verdeling van middelen is als volgt. Versterking van de sector CBK Noord-Holland € 230.000 Activiteiten bkv / ondersteuning kunstenaarsinitiatieven (deelverordening bkv) € 464.745 Culturele planologie Deelverordening cp € 455.000 Opdrachten, Eigen projecten Prov NH € 275.000 De deelverordening bkv van Provincie Noord-Holland is cruciaal voor een over de provincie gespreid aanbod van bovenlokale betekenis van activiteiten op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. De subsidie uit de deelverordening bkv maakt gemiddeld genomen 25% en soms tot 50 % uit van de jaaromzet van instellingen als Nieuwe Vide in Haarlem, RC de Ruimte in IJmuiden en Museum Waterland in Purmerend, kunstenaarsinitiatieven als Hotel Mariakapel in Hoorn en UNIT1 in Alkmaar, kunstenaarsverenigingen als Blahila in Blarcium, De Boterhal in Hoorn en KCB Bergen. Met andere woorden: de provinciale bijdrage is van substantieel belang om een Noord-Hollands publiek (denk hierbij ook nadrukkelijk aan het onderwijs!) van beeldende kunst en vormgeving te laten genieten en kunstenaars een podium te bieden. Gemeenten, donateurs, sponsors en andere geldschieters maken de exploitatie van voornoemde instellingen mogelijk, maar bijdragen als die uit de deelverordening van de provincie en van kunst- en cultuurfondsen zijn cruciaal voor het mogelijk maken van een publieksprogramma. Het CBK Noord-Holland heeft in enkele jaren tijd een bestand van 425 Kunstenaars en vormgevers publiekelijke ontsloten. Met een handige zoekmodule zijn scholen nu in staat om een kunstenaar bij hun in de buurt te zoeken om projecten in de klas uit te voeren. Het programma Created in Noord-Holland geeft actief invulling aan de koppeling van cultuur en economie door netwerk bijeenkomsten voor kunstenaars en ondernemers en het entameren van samenwerkingsprojecten. Het magazine K.I.P. is een aantrekkelijk platform om Noord-Hollands talent op het gebied van beeldende kunst en vormgeving onder de aandacht van potentiële opdrachtgevers te brengen. In het lopende trainingstraject ontwikkelen 13 kunstenaars en vormgevers hun ondernemerschapvaardigheden. Regelmatig worden gemeenten en andere partijen geadviseerd bij (opdrachten-)beleid. De kennis, ervaring en het netwerk die door het team van het CBK Noord-Holland in korte tijd zijn opgebouwd gaan nu vrucht dragen; met stopzetting van de provinciale bijdrage wordt dit kapitaal vernietigd. Nieuwe opzet Geldstroom BKV en consequenties voor Noord-Holland Minister Plassterk kiest ervoor de middelen voor beeldende kunst en vormgeving anders in te zetten dan tot nu toe het geval was. Hij wil minder versnippering en meer ruimte voor ambitie en talent. Dit betekent dat de middelen voortaan in de rijksinfrastructuur voor beeldende kunst en vormgeving geïnvesteerd zullen worden, daarnaast in negen grootstedelijke knooppunten (steden die reeds over de nodige infrastructuur op het gebied van BK en V beschikken, zoals een kunstvakopleiding) en – als geste richting IPO / VNG – kunnen steden met een inwonertal van 90.000+ op een bijdrage rekenen. Vanaf 2009 kunnen in Noord-Holland 4 steden op een rijksbijdrage bkv rekenen ter hoogte van € 150.000 elk: Haarlem, Haarlemmermeer, Alkmaar en Zaanstad. Met andere woorden: er vloeit nog altijd 6 euroton aan rijksmiddelen naar Noord-Holland, maar naar een beperkt gebied. Dit betekent, dat voor wat betreft beeldende kunst en vormgeving er witte plekken gaan ontstaan in Noord-Holland: de Noordkop, het Gooi, West-Friesland en Waterland/de regio Purmerend blijven verstoken van rijksmiddelen en –als de provincie beleidsvoornemens doorzet- ook van provinciale middelen. Voorstel voor continuering van een actief en ambitieus bkv beleid in Noord-Holland Het is een expliciete verantwoordelijkheid van provincies om spreiding van culturele voorzieningen van bovenlokaal belang over hun grondgebied te garanderen. Dit draagt bij aan een prettig woon- en werkklimaat. Het rijk investeert op het gebied van beeldende kunst en vormgeving in een aantal regio’s in Noord-Holland (Haarlem, Haarlemmermeer, Zaanstad en Alkmaar); het ligt dan ook voor de hand dat de provincie de andere regio’s (Noordkop, Westfriesland, Het Gooi, Purmerend/Waterland) voor haar rekening neemt. Voorstel is om hiervoor een bedrag van € 300.000 op jaarbasis te reserveren. Handhaaf het CBK Noord-Holland als kenniscentrum en netwerkorganisatie op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. Reserveer hiervoor een vergelijkbaar budget als in de afgelopen jaren: € 225.000. Koppel bijdragen aan culturele planologie aan daadwerkelijke projecten. Een probaat middel hiervoor is een percentageregeling. Deze zou gekoppeld kunnen worden aan infrastructurele projecten, maar ook gebiedsontwikkeling leent zich hiervoor. Provincies als Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland hebben ervaring met regelingen op dit gebied. In Gelderland is het provinciaal bestuur zo enthousiast, dat men de vigerende regeling aan het uitbreiden is. Een percentageregeling heeft een aantal voordelen: - Als er veel ruimtelijke ordeningsprojecten zijn is er veel fondsvorming dus veel middelen en kan er veel gedaan worden. Minder ruimtelijke ordeningsprojecten, dan logischerwijs ook minder middelen, maar dan hoeft er vermoedelijk ook minder te gebeuren. - Doelen die destijds door de provincie aan het beleidsinstrument culturele planologie gekoppeld werden (zoals betrekken van inwoners bij hun omgeving, kwaliteit van de openbare ruimte verhogen, cultuur beleidsterreinoverstijgend inzetten) zijn veel breder dan de beeldende kunst of de cultuur. Het is zelfs de vraag of het niet oneigenlijk is, dat culturele planologie de afgelopen periode uit bkv-middelen werd gefinancierd. - Enkele eurotonnen drukken zwaar op een bescheiden cultuurbegroting, maar zijn relatief gemakkelijk vrij te maken uit de megabudgetten die met infrastructurele en andere bouwprojecten gemoeid zijn. - Een breed gedragen percentageregeling zorgt voor commitment van verschillende beleidsafdelingen, wat essentieel is om projecten culturele planologie te doen slagen. - De provincie kan zich zelf als voorbeeldig opdrachtgever profileren.
Tentoonstelling 7 x 7 en Jesus drinkt een kopje thee met de Boeddha goed bezocht - datum: 30 janauri 2008
De tentoonstellingen "7 x 7" en "Jesus drinkt een kopje thee met de Boeddha" worden erg goed bezocht. 7 x 7 draait nog tot en met 16 maart en heeft op die dag ook nog een afsluitingsdiner. Het diner begint op zondag altijd om 18:00 uur. Reserveren is noodzakelijk. De tentoonstelling "Jesus drinkt een kopje thee met de Boeddha" loopt nog t/m 23 februari
excuses de lezing op 30 janauri gaat niet door - datum: 29 janauri 2008
Jammer genoeg gaat de lezing van 30 januari niet door. Excuses voor het ongemak
NACHT VAN DE CULTUUR VELSEN - datum: 29 september 2007
Op 29 september is het in Velsen de nacht van de cultuur. 13 lokale culturele instellingen openen hun deuren, waar onder RC de Ruimte. Wij zijn open vanaf 19:00 uur (tot 24:00 uur) en daarna op elk heel uur begint er een multi media voorstelling. Joop Stoop, autonoom beeldend kunstenaar gaat de hele avond tekenen op de computerpad en dit life tekenwerk wordt met de beamer op de muur geprojecteerd. ONdertussen krijgt het publiek de befaamde RC snacks gartis aangeboden. Tijdens dit gebeuren zij de tentoonstellingen Indian Summer de Het Myhtisch Paradijs te zien. Tussen de voorstellingen door kan men swingen op de muziek van dj Vincent Beerens en Joop Stoop
Quantumvis III inrichten - datum: 27 juni 2007
Vanaf afgelopen maandag zijn Lisa Couwenbergh, Margreet Bouman, Joop Stoop en Willem Gorter de tentoonstelling aan het inrichten. Kijk op de weblog (in het menu links)om een idee te krijgen hoe Thom Puckey zijn beeld installeert of hoe Gerard Polhuis zijn muurschildering maakt.
Franchise in Beverwijk - datum: dinsdag, mei 29, 2007

Intervieuw met Gary Woodley

Bezichtiging van het pand in Beverwijk

 

Kijk hier voor foto's van het werk van Gary Woodley

Jacobien de Rooij maakt muurschildering op buitenmuur van RC de Ruimte - datum: 22 juni 2007
Op dinsdag is Jacobien begonnen aan haar muurschildering op de buitenmuur van RC de Ruimte. Vier dagen achter elkaar kwam ze rond een uur of 10 aan en begonnen we met koffie drinken en daarna werkte Jacobien elke dag tot een uur of drie met grote concentratie aan haar muurschikdering. Ze heeft houtskool gebruikt en verder ei en pigmenten. De ondergrond was net vers stuckwerk. Dus de kleuren zijn er goed in getrokken. Ze heeft heel veel bekijks gehad van allerlei voorbijgangers, van kleuter, tot oude van dagen en mensen in een scoormobiel En iedereen had wel een opmerking: waar blijft, de dolfijn? Komt er ook nog een walvis? Ik wil graag twee schepen. Iemand anders zei: "Dit is het eerste mooie , wat er hier te zien is. Maar het is nog niet af, he?" Jacobien: "Het is nu helemaal, anders wordt het een plaatje, een illustratie." En de mensen met hun wensen, die moeten hun eigen dingen er maar in dromen.
franchise opening - datum: 26 mei
er waren 80 mensen
26 mei Franchise opening van Gary Woodley om 16:00 uur in Beverwijk en om 17:00 uur in RC de Ruimte. Feest en diner om 19:00 uur. Tussen 17:30-19:00 uur pendelbussen naar Beverwijk - datum: 24 mei
Op 26 mei opent de Franchiseketen, de eerste kunstketen zijn deuren. RC de Ruimte is de eerste vestiging, van de zeven, die opent in Nederland. Gary Woodley is door RC de Ruimte gekozen uit een aanbod van 10 kunstenaars. Gary is 20 mei aangekomen in IJmuiden en maandag is hij aan de slag gegaan in Beverwijk. Hij gaat voor het eerst een kunstwerk maken, dat zich uitstrekt over 2 locaties. (in de toekomst wil hij een wereldwijde overspaning gaan maken). In vogelvlucht liggen de gebouwen 3,6 km uit elkaar. Gary heeft zich lokaal laten insprireren door de lichtbrug, die hij zag bij Corus. Hij vislualiseerde een brug van de locatie Beverwijk naar de locatie IJmuiden (RC de Ruimte).Hij is dagenlang aan het meten en ontwerpen geweest en vandaag heeft dat geresulteerd een kunstwerk in Beverwijk, dat hij maakte met behulp van twee asssisten: I-Chia Wu uit Taiwan en Jan Maarten Voskuil. Morgen zijn de foto's daarvan te zien op deze website. Voor meer informatie over het project Franchise kunt u kijken op www.projectfranchise.nl VHDG, de Franchisegever, komt vanuit Leeuwarden met een bus. Deze bus gaat heen en weer rijden tussen de twee FRANCHISE vestigingen.
activiteiten in week 21 - datum: 21 mei 2007
Woensdag 23 mei 2007 houdt Linda Niewstad een lezing en Pieter W. Postma doet een interview. Lees hier meer over onder de knop lezingen. Op 26 mei hebben we een grootste opening van het nationale kunstproject FRANCHISE, meer info daarover onder de knop exposities.